IPA CBC projekat TABLE - završna konferencija

Građevinsko-arhitektonski fakultet je vodeći partner u projektu TABLE - Prekogranični klaster nameštaja, finansiranog iz IPA programa prekogranične saradnje Bugarska - Srbija. Završna konferencija projekta TABLE je održana 4. i 5. septembra 2014. godine u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu. Konferenciju su otvorili prof. dr Dragoslav Stojić, prodekan za naučno-istraživački rad Fakulteta, Biljana Stanković, direktor Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, gospođa Genoveva Hristova Marej, direktor bugarskog Klastera nameštaja i docent dr Miomir Vasov, menadžer projekta.
Edukativni aspekt projekta je opisan u diskusijama doc. dr Miomir Vasova i prof. dr Vladimira Tomaševića sa Fakulteta za inženjerski menadžment iz Beograda. Doc. dr Miomir Vasov je istakao važnost učešća mladih u projektu. Studenti su imali priliku da steknu profesionalnu praksu i da izrađuju prototipove nameštaja koji su sami dizajnirali. Projekat je predstavio inovativne metode učenja kao što su web-konferencije i webinari uz korišćenje moderne konferencijske opreme kupljene sredstvima iz projekta. Učešcem u projektu, Fakultet je poboljšao komunikaciju sa prekograničnim obrazovnim institucija. Prof. dr Vladimir Tomašević je učesnicima konferencije predstavio novi nastavni program - Industrijski dizajn, strukturisan nakon identifikacije specifičnih kompetencija koje studenti treba da steknu u toj oblasti.

Sumirajući rezultate projekta, zaključeno je da je projekat doprineo povećanju ekonomske sinergije u pograničnom području između Srbije i Bugarske stvarajući mrežu za podršku proizvođačima nameštaja u regionu i omogućio njihovo učešće na zajedničkom tržištu EU. Projekat je ojačao i obrazovnu saradnju i prenošenje najboljih praksi između obrazovnih institucija i dizajn studija u pograničnom regionu.

Na kraju završne konferencije, najavljeni su novi ciklusi finansiranja projekata od strane predstavnika kancelarije prekogranične saradnje Srbije i Bugarske. Zaključeno je da bi saradnja partnera mogla biti nastavljena novim projektima, jer su mnoge tema i mogućnosti inicirane projektom TABLE.

 

FOTOGRAFIJE SA KONFERENCIJE

Who's Online

We have 6 guests and no members online